czwartek, 1 grudnia 2011

Likier kukułkowy

 



Składniki:
500 g kukułek,
1 mleko skondensowane niesłodzone,
100 ml spirytusu.





Przygotowanie:



  Cukierki kukułki odwijamy z papierków. Następnie wkładamy je do foliowego woreczka i rozbijamy młotkiem lub tłuczkiem do mięsa. Następnie cukierki gotujemy z mlekiem skondensowanym niesłodzonym w rondelku. Cały czas mieszamy. Gdy kukułki już nam się całkowicie rozpuszczą to odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wolnym strumieniem wlewamy spirytus, cały czas mieszamy. Likier przelewamy do karafki i odstawiamy. Można pić już na następny dzień.

9 komentarzy:

  1. Witaj Aga....powoli do przodu...powodzenia życzę....zapraszam do mnie:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry likier - robiłem kiedyś z toffi. Tylko jest problem z kupnem. Takie samo wykonanie - na święta chyba raczej warto zrobić :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spróbuj z masą toffi puszkową,zdaje egzamin.

      Usuń
    2. w takim razie muszę kiedyś wypróbować z toffi :)

      Usuń
  3. Swietny ten likierek... musze kiedys zrobic

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm pyszności ja zimowe wieczory .Aga można zrobić słabszy nie lubię alkoholu ?

      Usuń
    2. myślę, że można tylko z mniejszą ilością alkoholu będzie bardziej słodszy :)

      Usuń
  4. Ooooo super przepis na pewno kiedyś wypróbuję bo uwielbiam likierki:) A można zamiast spirytusu dać wódki?

    OdpowiedzUsuń