sobota, 3 grudnia 2011

Brownie

  W ubiegłą sobotę odbyło się pieczenie na żywo z Kasią. Warunkiem było pieczenie na żywo ciasta, dzięki aplikacji Ipla.  Podczas pieczenia były organizowane różne konkursy, w których udało mi się wygrać zestaw do founde i foremki do czekoladek.

Ciasto wyszło mocno czekoladowe i idealnie poprawia humor, gdy mamy jesienną chandrę :)

Składniki:
1 margaryna,
3 gorzkie czekolady (np. Wedla),
4 łyżeczki kakao,
2 szklanki cukru,
6 jajek,
1,5 szklanki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,

dekoracja:
0,5 gorzkiej czekolady,
1/4 szklanki kremówki,
cukier puder,
płatki migdałów.



PRZYGOTOWANIE:

  Tabliczki czekolady łamiemy w kostki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.W osobnym rondelku rozpuszczamy margarynę. Następnie do jednej miski przelewamy rozpuszczoną czekoladę, ostudzoną margarynę, dodajemy kakao, cukier i miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Nie ma konieczności dodawania proszku do pieczenia, choć bez niego ciasto jest bardziej zbite. Dodajemy pojedynczo jajka i szczyptę soli cały czas miksując. Tortownicę (o średnicy 24 cm) smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy nasze ciasto i pieczemy około 50 minut w 180 stopniach. Ciasto w środku ma być wilgotne. Ciasto posypujemy cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Robimy polewę, rozpuszczając czekoladę w kremówce. Przelewamy polewę do woreczka foliowego, odcinamy róg i dekorujemy nasze ciasto.

1 komentarz:

  1. JA do brownie często dodaję masło migdałowe. Połączenie czekolady z masłem orzechowym tworzy bardzo oryginalny smak, warto spróbować.

    OdpowiedzUsuń