piątek, 2 grudnia 2011

Cytrusowa babka

Składniki:

1 margaryna,
3/4 szklanki cukru,
4 jajka,
2 szklanki mąki,
1/2 pomarańcza,
1/2 cytryny,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia.






Przygotowanie:

  Ścieramy na tarce skórkę z cytryny i pomarańcza. Następnie wyciskamy z owoców sok, użyłam do tego wyciskarki z cytrusów.  Miękką margarynę Kasię ucieramy z cukrem. Dodajemy pojedynczo jajka. Następnie dodajemy połowę wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia,  sok z owoców i starte skórki cytrusów. I dodajemy drugą porcję mąki. Przelewamy do keksówki ( użyłam foremki silikonowej). Pieczemy około godziny w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz