piątek, 2 grudnia 2011

Brzoskwiniowy tort

Składniki:

biszkopt:
5 jajek,
1 szklanka cukru,
3 łyżki wody,
1,5 szklanki mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki kakao,
50 g margaryny,

pozostałe dodatki:
400 ml kremówki,
1/2 szklanki cukru,
1 puszka brzoskwiń,
1 śmietan fix,
70 g płatków migdałowych,

nasączenie:
2/3 szklanki wrzątku,
1/3 szklanki cukru,
5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej.


Przygotowanie:

   Jajka rozbijamy i ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy wodę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejno dodajemy kakao i ucieramy mikserem na wolnych obrotach. Margarynę rozpuszczamy w rondelku i ostudzoną wlewamy do ciasta na biszkopt. Takie ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Robimy nasączenie i nasączamy biszkopty. Kremówkę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier i śmietan fix. Następnie połowę brzoskwiń kroimy w kostkę i mieszamy ze śmietaną. Nakładamy śmietanę między biszkopty i na wierzch. Na samej górze układamy pokrojone w plasterki brzoskwinie. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni i dekorujemy brzegi tortu.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz