sobota, 10 grudnia 2011

Cytrynka z jabłkiem

Składniki:

2 jabłka,
2 galaretki cytrynowe,
250 g serka śmietankowego kaliskiego,
50 g margaryny,
4 paczki herbatników,
1 duży jogurt naturalny,
1 mała kremówka 30 %,
2 łyżki żelatyny spożywczej,
2 łyżeczki startej skórki cytrynowej.


Przygotowanie:

  Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody. W misce mieszamy jogurt naturalny z serkiem śmietankowym, dodajemy ubitą na sztywno kremówkę i ostudzoną żelatynę. Mieszamy. W trzech szklankach wrzątku rozpuszczamy galaretki cytrynowe. Gdy galaretka już będzie chłodna odmierzamy 10 łyżek i dodajemy do naszej masy serowej. Dodajemy również skórkę cytryny. Foremkę wykładamy herbatnikami i zalewamy rozpuszczoną ostudzoną margaryną. Następnie układamy naszą masę i wstawiamy do lodówki. Galaretkę chłodzimy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Gdy galaretka zacznie tężeć układamy jabłka na cieście i zalewamy galaretką. Chłodzimy w lodówce.

2 komentarze:

  1. Witam,
    moim zdaniem ciasto średniawe i ładniej wygląda na zdjęciu:
    1. nie wiadomo na jaką formę jest przepis (20cmx20cm, 30cmx10cm itd.);
    2. nie ma cukru, co chyba jest po prostu pomyłką, ja dodawałam "na smaka"
    3. nie rozumiem idei smarowania herbatników rozpuszczoną margaryną, wg mnie zupełnie zbędna czynność, ale mogę się mylić;
    4. herbatniki z bocznych ścianek przewracają się w czasie wylewania masy serowej, co jest irytujące
    5. ciasto czasochłonne o tyle, że trzeba pilnować, aby żelatyna wystygła, ale nie stężała, galaretka, że stężała, ale nie za bardzo.
    6, smak to już rzecz gustu, mi osobiście tak średnio smakowało, ale połączenie cytryny i jabłka w takiej formie jest ok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cóż mogę powiedzieć, jedni lubią bardziej słodkie, inni mniej... nikomu się nie dogodzi:) Margaryna powoduje, że herbatki właśnie przywierają do ścianek blaszki... a co do czasochłonności to się zgodzę, ale każde ciasto z galaretką jest czasochłonne, wcale nie napisałam, że robi się je szybko...

      Usuń