środa, 7 grudnia 2011

Palce czarownicy. Paluchy. Straszne przepisy na halloween.

  Jakiś czas temu było Halloween... w ten dzień postanowiłam upiec popularne palce czarownicy... choć wyglądają strasznie to w smaku są bardzo smaczne o lekkim posmaku migdałów ;)

Składniki:
200 g masła,
3/4 szklanki cukru,
1 jajko,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów,
 2,5 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
około 30 migdałów.


Przygotowanie:

  Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Mieszamy składniki łyżką. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko i po łyżeczce ekstraktu z wanilii i migdałów. Zagniatamy składniki na ciasto. Gdy już nam się ładnie połączą wkładamy ciasto w torebkę foliową i wkładamy na zamrażarki na 20 minut. Następnie wyciągamy i formujemy palce. Migdały zalewamy wrzątkiem i moczymy. Ściągamy z nich skórkę i kroimy na połówki. W palce wtykamy połówkę migdała i robimy nacięcia na palcu. Szczęki i myszki tak samo robimy z ciasta i migdałów. Pieczemy w piekarniki około 10 minut w 190 stopniach. Do uzyskania motywu krwi użyłam dżemu.Naprawdę są pyszne !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz