Składniki:
1 szklanka cukru,
4 jajka,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1,5 szklanki mąki,
2 łyżki kakao,
1 margaryna,
2 jabłka,
krem:
2 budynie waniliowe,
800 ml mleka,
1 masło,
polewa:
1/2 czekolady gorzkiej,
1/4 szklanki kremówki.
Przygotowanie:
Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy miękką margarynę. Miksujemy, aż do dokładnego utarcia. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Blaszkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, wylewamy jasne ciasto, następnie ciemne. Jabłka obieramy i kroimy w ósemki, układamy na cieście. Pieczemy w 180 stopniach ok 45 minut. W tym czasie gotujemy budynie i gdy nam ostygną miksujemy z miękkim masłem. Gdy ciasto ostygnie wylewamy na niego budyń. Polewę robimy z czekolady i kremówki, podgrzewając do rozpuszczenia się czekolady. Polewamy ciasto i chłodzimy w lodówce.
wspaniałe ciasto! :)
OdpowiedzUsuń