Składniki:
1 szklanka mąki,
1 szklanka cukru,
1 szklanka kaszy manny,
2-3 duże jabłka
1/2 margaryny,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder.
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia.Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce albo na maszynce do surówek.Do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą lub mąką małej tortownicy wsypujemy 1/3 proszku. Następnie 1/3 jabłek i tak robimy 3 warstwy proszek- jabłka. Na samą górę ścieramy margarynę, dobrze jak jest wcześniej zamrożona, ale ja nie miałam tyle czasu :) Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
pyszności:)
OdpowiedzUsuńZamiast margaryny polecam do tej szarlotki masło - jest o niebo lepsza. Też robię tę szarlotkę, ale w wersji: 3 warstwy składników ciasta, 2 warstwy jabłek (na górze jest ciasto). Bardzo lubię tę chrupiącą skórkę na górze.
OdpowiedzUsuńAgnieszko, ze składników zniknęły Ci jabłka :-)
dziękuję Margarytko, jabłka już dodałam :) w takim razie muszę koniecznie spróbować z masłem i z dwoma warstwami jabłek :) często zaglądam na Twojego bloga ;)
OdpowiedzUsuńNie ma za co, czasem coś nam ucieka w trakcie pisania. Sama też tak mam, potem czytam raz, drugi a korektor Zielonooki po raz trzeci :-))
OdpowiedzUsuńJeśli możesz jeść masło to spróbuj z masłem, warto.