piątek, 16 grudnia 2011

Łatwe ciasto - sypana szarlotka

  Sypana szarlotka jest najłatwiejszym ciastem jakie można zrobić i na dodatek każdemu wychodzi. Nie ma tu wyrabiania ciasta, zakalec nie ma prawa wyjść... wystarczy tylko zmieszać sypkie składniki, zetrzeć  jabłka i margarynę i wstawić do piekarnika.


Składniki:
 1 szklanka mąki,
 1 szklanka cukru,
 1 szklanka kaszy manny,
 2-3 duże jabłka
 1/2 margaryny,
 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier puder.


Przygotowanie:


Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce: mąkę, cukier, kaszę mannę i proszek do pieczenia.Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce albo na maszynce do surówek.Do wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką tartą lub mąką małej tortownicy wsypujemy 1/3 proszku. Następnie 1/3 jabłek i tak robimy 3 warstwy proszek- jabłka. Na samą górę ścieramy margarynę, dobrze jak jest wcześniej zamrożona, ale ja nie miałam tyle czasu :) Pieczemy 60 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

4 komentarze:

  1. Zamiast margaryny polecam do tej szarlotki masło - jest o niebo lepsza. Też robię tę szarlotkę, ale w wersji: 3 warstwy składników ciasta, 2 warstwy jabłek (na górze jest ciasto). Bardzo lubię tę chrupiącą skórkę na górze.
    Agnieszko, ze składników zniknęły Ci jabłka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję Margarytko, jabłka już dodałam :) w takim razie muszę koniecznie spróbować z masłem i z dwoma warstwami jabłek :) często zaglądam na Twojego bloga ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma za co, czasem coś nam ucieka w trakcie pisania. Sama też tak mam, potem czytam raz, drugi a korektor Zielonooki po raz trzeci :-))
    Jeśli możesz jeść masło to spróbuj z masłem, warto.

    OdpowiedzUsuń