czwartek, 5 stycznia 2012

Krokiety

Składniki:

farsz:
1 kg łopatki wieprzowej,
400 g surowego boczku,
500 g kapusty kiszonej,
1 kostka rosołowa,
1 cebula,
1 garść grzybów suszonych,
sól,
pieprz.

pozostałe: 
30 naleśników,
3 jajka,
300 g bułki tartej,
olej.

Przygotowanie:

 farsz: łopatkę i boczek kroimy w większą kostkę. Gotujemy około godziny w wodzie z kostką rosołową. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Grzyby moczymy w miseczce. Gdy mięso już będzie miękkie, mielimy je wraz z odsączoną kapustą przez maszynkę. Cebulkę podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa. Grzyby drobno siekamy i też dodajemy do mięsa. Przekładamy nasz farsz na patelnię i dusimy podlewając bulionem, w którym gotowało się mięso. Dusimy około 40 minut. Następnie farsz nakładamy w środek naleśników.

Rozsmarowujemy i zawijamy boki do środka, a następnie zawijamy w rulonik. Takie krokiety obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju.

1 komentarz: