czwartek, 5 stycznia 2012

Bułeczki z fetą

Składniki:
150 g margaryny,
2 szklanki mąki,
5 łyżek oliwy,
1 jajko,
2 łyżki jogurtu greckiego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/4 fety,
szczypta soli,
pestki dyni,
słonecznik łuskany,
1 żółtko.

Przygotowanie:

  Produkty sypkie tj. mąka, sól, proszek do pieczenia mieszamy ze sobą, dodajemy jajka, miękką margarynę, oliwę, jogurt i ręcznie wyrabiamy ciasto. Następnie wkładamy ciasto na 30 min do zamrażarki. Po wyciągnięciu formujemy kulki, wkładając w środek łyżeczkę rozgniecionej fety. Bułeczki smarujemy żółtkiem, posypujemy ziarnami i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Z przepisu powstaje 10 smacznych bułeczek.



9 komentarzy: