poniedziałek, 16 stycznia 2012

Muffinki serduszka

  Tym razem postanowiłam w silikonowej foremce upiec muffiny w kształcie serc.  Muffiny bardzo ładnie urosły podczas pieczenia i wyszły bardzo smaczne.  Dodam, że formy nie ma potrzeby natłuszczać, muffiny bardzo łatwo się wyciąga po upieczeniu.

Składniki:
1/2 margaryny,
1/2 szklanki cukru,
1,5 szklanki mąki,
2 jajka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3/4 szklanki mleka,
do posypania: cukier puder,
dekoracja: czekoladowe serduszka.

Przygotowanie:

  Margarynę rozpuszczamy w małym rondelku i studzimy. Następnie do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy jajka, mleko, cukier, ostudzoną margarynę i wszystko razem mieszamy łyżką lub trzepaczką. Taki wymieszane ciasto przelewamy do foremki silikonowej z otworami w kształcie serduszek (do 3/4 objętości). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 17-20 minut. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. piękne Ci wyszły te muffinki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale ta forma świetnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję naprawdę wyszły pyszne, a foremka okazała się rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne te babeczki, takie... urocze :) Podoba mi się Twój blog, będę śledzić poczynania.

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne, cudne, cudne!. Dzisiaj sama jakieś takie zrobię. Zapraszam na mojego kulinarnego bloga:)
    http://gotowaniezinnegoswiata.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń