poniedziałek, 27 lutego 2012

Żeberka z kapustą

  Kolejnym obiadkiem są żeberka z kapustą. Osobiście nie lubię tłustych dań, a pieczenie mięsa w rękawie do pieczenia sprawia, że cały tłuszcz się wytapia i pozostaje nam pyszne mięsko.

Składniki:
1 kg żeberek,
1 przyprawa do żeberek,
1 kg kapusty kiszonej,
300 g boczku,
3 liście laurowe,
4 kuleczki ziela angielskiego,
1 łyżeczka vegety,
0,5 łyżeczki kminku,
5 ziarenek pieprzu.




Przygotowanie:


  Żeberka dokładnie myjemy. Następnie tniemy na kawałki, tak co drugą kość. Przyprawiamy przyprawą do żeberek i wkładamy do rękawa do pieczenia. Zamykamy z obu stron. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez godzinę. Przez pierwsze 15 min. pieczemy w 200 stopniach, a potem w 180 stopniach. Kapustę kiszoną płuczemy. Następnie wkładamy do garnka, dolewamy 2-3 szklanki wody i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy boczek w kosteczkę i na łyżce smalcu podsmażamy. Do kapusty dodajemy przyprawy i podsmażony boczek. Gotujemy jeszcze 30 minut.

5 komentarzy: