Pyszna tarta jabłkowa z odrobiną cynamonu...kto by mógł jej się oprzeć :)
Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki,
1/3 szklanki cukru,
150 g masła,
1 jajko,
3 łyżki mleka,
szczypta soli,
dodatkowo:
5 jabłek,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki cukru,
50 g masła.
Przygotowanie:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sól i dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto, dodajemy jajko, mleko i zagniatamy by ciasto było dobrze wyrobione. Następnie owijamy je w folię aluminiową i chowamy do lodówki lub zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wyklejamy ciastem formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub ciężarkami obciążającymi. Pieczemy w 180 stopniach ok.20 minut. Trzy jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i prażymy jabłka. Gdy nam trochę zmiękną miksujemy je blenderem, słodzimy 2 łyżkami cukru i cynamonem. Prażymy jeszcze ok. 5 minut. Takie uprażone jabłka kładziemy na upieczone ciasto. Pozostałe jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy wkoło. Pozostałą część masła roztapiamy i polewamy tartę i posypujemy cukrem. Wstawiamy ponownie do piekarnika, aż zmiękną jabłka.
Nie mogę oderwać oczu! Zaraz lecę po składniki do sklepu i zamykam się w kuchni! ;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, uwielbiam ciasta z owocami!
OdpowiedzUsuńOj ja bym się n ie mogła oprzeć...pysznie wygląda...oczywiście przepis wędruje do mojego przepiśniku;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za cynamonem, ale wygląda znakomicie <3
OdpowiedzUsuńMam taki ślinotok że jutro też zrobie:)
OdpowiedzUsuńmniam mniam :>
OdpowiedzUsuńkusząca tarta :).
OdpowiedzUsuńoch ja bym się oprzeć nie mogla:) Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń