wtorek, 13 marca 2012

Tarta jabłkowa

Pyszna tarta jabłkowa z odrobiną cynamonu...kto by mógł jej się oprzeć :)

Składniki:
ciasto:
2 szklanki mąki,
1/3 szklanki cukru,
150 g masła,
1 jajko,
3 łyżki mleka,
szczypta soli,
dodatkowo:
5 jabłek,
1 łyżeczka cynamonu,
2 łyżki cukru,
50 g masła.




Przygotowanie:


   Na stolnicę wysypujemy mąkę, cukier, sól i dodajemy kawałki masła. Zagniatamy ciasto, dodajemy jajko, mleko i zagniatamy by ciasto było dobrze wyrobione. Następnie owijamy je w folię aluminiową i chowamy do lodówki lub zamrażarki na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy i wyklejamy ciastem formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub ciężarkami obciążającymi. Pieczemy w 180 stopniach ok.20 minut. Trzy jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i prażymy jabłka. Gdy nam trochę zmiękną miksujemy je blenderem, słodzimy 2 łyżkami cukru i cynamonem. Prażymy jeszcze ok. 5 minut. Takie uprażone jabłka kładziemy na upieczone ciasto. Pozostałe jabłka kroimy w cienkie plasterki i układamy wkoło. Pozostałą część masła roztapiamy i polewamy tartę i posypujemy cukrem. Wstawiamy ponownie do piekarnika, aż zmiękną jabłka.

8 komentarzy:

  1. Nie mogę oderwać oczu! Zaraz lecę po składniki do sklepu i zamykam się w kuchni! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smakowicie, uwielbiam ciasta z owocami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ja bym się n ie mogła oprzeć...pysznie wygląda...oczywiście przepis wędruje do mojego przepiśniku;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za cynamonem, ale wygląda znakomicie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam taki ślinotok że jutro też zrobie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. och ja bym się oprzeć nie mogla:) Wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń