środa, 14 marca 2012

Zapiekana ryba z warzywkami

 Zapiekana ryba z warzywami: brokuły, papryka, cebula i to wszystko z dużą ilością ciągnącego się żółtego sera...



Składniki:
1 brokuł,
2 czerwone papryki,
1 cebula,
700 g filetu rybnego - u mnie mintaj,
300g startego żółtego sera,
1 żółtko,
1 łyżka majonezu.




Przygotowanie:

   Brokuły myjemy pod zimną wodą i gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie. Następnie rybę solimy i pieprzymy z obu stron i skrapiamy cytryną. Następnie do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju i układamy rybę. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy w kostkę, brokuły rwiemy na różyczki, dodajemy majonez i żółtko oraz starty żółty ser i mieszamy wszystko razem. Taką mieszanką przykrywamy rybę i zapiekamy przez 40 min w temp. 180 stopnie, smacznego:)

17 komentarzy:

  1. Wygląda baaaardzo pysznie!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Banalnie proste. To lubię!;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. zdecydowanie mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. u mnie akurat mintaj, ale można dać też inną, np. dorsz, tilapia

      Usuń
  5. rybnej zapiekanki jeszcze nie jadłam, do spróbowania :).

    OdpowiedzUsuń
  6. już w piekraniku :) mam nadzieje, że wyjdzie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. nie sądziłam, że połączenie ryby i żółtego sera może być aż tak dobre ;)) polecam!! i uważajcie na ręce przy otwieraniu naczynia ;) ja miałam bliskie spotkani stopnia z parą ;/ teraz trzymam już 3 godzinę rękę w lodowatej wodzie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. musi być pyszna ta zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hej.mialam rybke-dorsza i pomyslalam co zrobić innego niż wiecznie -smażenie ryby na patelni...Znalazlam ten przepis.Danie przepyszne-polecam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Często robię różne rybne zapiekanki. Taką, jak ta i inne kombinacje warzywne, tylko zamiast majonezu daję jogurt (bardziej dietetycznie), no i nie wyobrażam sobie takiej ilości żółtego sera. Ze względów zdrowotnych, oczywiście. Posypuję lekko prawdziwym parmezanem. Daje smak, ale ilość kalorii zdecydowanie mniejsza. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń