Składniki:
500 g mrożonego szpinaku,
2 łyżki masła,
1 ser feta,
1 ząbek czosnku,
600 g fileta z łososia,
1 ciasto francuskie,
1 jajko,
100 g płatków migdałowych,
szczypta soli.
Przygotowanie:
Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy, aż do całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Ciasto francuskie kroimy na 4 równe części. Układamy na nich 4 posolone kawałki łososia. Na łososiu układamy szpinak i rozsmarowujemy go rybce. Brzegi ciasta z prawej i lewej strony sklejamy razem. Sklejamy też delikatnie górę i dół naszej koperty. Takie koperty układamy na papierze do pieczenia - sklejoną częścią dołem do papieru. Robimy cztery takie koperty. Roztrzepanym jajkiem smarujemy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.
Świetne! Robiłam podobnie, tylko jako tzw "mumię", w jednym kawałku - przepyszne danie!
OdpowiedzUsuńmiałam w planie zrobić kształt ryby, a płatki migdałowe to miały być łuski... no ale i tak wyszło smacznie :)
UsuńŁosoś to jedyna ryba jaką jestem jeszcze w stanie zdzierżyć... :-)Ale szpinak uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takiego łososia, a jak pięknie ozdobiłaś, nie wpałabym na płatki owsiane :)
OdpowiedzUsuńDomi to są płatki migdałowe ;)
Usuńmmmm :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo, bardzo apetycznie : )
OdpowiedzUsuńJaka apetyczna rybka i chrupiąca, takie lubię!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię paszteciki ze szpinakiem, więc wersja z rybką też mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńAleż smakowita rybka! :)
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne!
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam. Mistrzostwo świata, banalnie proste i szybkie a smakuje wyśmienicie!!
Usuńbardzo się cieszę, że smakowało :) jak możesz to podpisz się następnym razem :)
Usuń