środa, 28 marca 2012

Szpinakowe roladki

  Wstyd się przyznać, ale nigdy nie jadłam wcześniej szpinaku... aż coś mnie naszło, postanowiłam kupić i spróbować czy faktycznie jest taki pyszny, jak to niektórzy mówią... a może smakuje jak trawa?
Kupiłam, zrobiłam szpinakowy farsz do roladek i nie żałuję... już wiem, że szpinak będzie częstym gościem w moim domu :)


Składniki:
500 g mrożonego szpinaku,
1 ser feta,
2 łyżki masła,
1 ząbek czosnku,
2 piersi kurczaka,
2 łyżeczki przyprawy do drobiu,
50 g płatków migdałowych.






Przygotowanie:

  Na maśle smażymy mrożony szpinak. Gdy szpinak całkowicie się rozmrozi dodajemy pokrojony ser feta i mieszamy, aż do całkowitego jego rozpuszczanie. Na koniec dodajemy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Piersi kurczaka kroimy na cztery części i rozbijamy. Posypujemy z obu stron przyprawą do drobiu. Układamy szpinak na rozbitych kotletach. Zwijamy piersi kurczaka w roladki. Układamy je na folii spożywczej i zawijamy. Wstawiamy najlepiej na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Roladki smażymy na rozgrzanym oleju. Na suchej patelni prażymy płatki migdałowe i posypujemy nimi usmażone roladki.




7 komentarzy:

  1. Miałam tak samo:) Dopiero niedawno się przekonałam do niego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ha, ja szpinak uwielbiam od zawsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ekstra roladki, kocham szpinak :D.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak Ty się uchowałaś, że nie jadłaś szpinaku? Szpinaczek jest pyszny, fajnie że się o tym przekonałaś:-) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja uwielbiam szpinak! :-) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń