piątek, 4 maja 2012

Kotlety w płatkach kukurydzianych

   Czasem nachodzi mnie chęć na schabowego, zazwyczaj jednak robię je w postaci drobiowej :) Warto jednak urozmaicić te proste kotlety zmieniając panierkę... zamiast tradycyjnej panierki zastosowałam płatki kukurydziane corn flakes. Najlepsze są zdjęte prosto z patelni, panierka jest wtedy bardzo chrupiąca. Odgrzewane na drugi dzięki też są dobre, ale panierka już nie chrupie ;) Jeszcze mam w planach przetestować panierkę orzechową i słonecznikową... a może polecicie mi jeszcze jakąś wartą wypróbowania?:)




Składniki: 
2 piersi kurczaka 
2 łyżeczki przyprawy do drobiu 
1 jajko 
150 g płatków kukurydzianych corn flakes









Przygotowanie:

 
   Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą. Porcjujemy na kotlety i  rozbijamy. Następnie posypujemy przyprawią do drobiu i obtaczamy każdy kotlet w roztrzepanym jajku. Płatki kukurydziane wsypujemy do foliowego woreczka i rozgniatamy wałkiem do ciast. Następnie kotlety obtaczamy w płatkach, dociskając je dłonią  i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.


12 komentarzy:

  1. polecam siemię lniane...inaczej smakuje, fakt, ale nie wchłania tak tłuszczu a ponadto jest mega zdrowe!!! ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. hmmm na siemie lniane bym nie wpadła :) dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. będę musiała takie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. WIELE RAZY JE ROBIŁAM, SĄ PYSZNE!

    OdpowiedzUsuń
  5. Kochana bardzo fajny blog - przypadkiem tu wskoczylam i bylo by mi niezmiernie milo gdybsy zajrzala do mnie i o ile Ci sie moj blog spodoba rownie jak Twoj mi to moze zaobserwujemy? bedzie mi bardzo milo - takie piersi w platkach uwielbiam!!! masz bardzo fajne przepisy !!!

    OdpowiedzUsuń
  6. słyszałam, że w płatkach z migdałów też jest smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja dodaje jeszcz sezam tez fajnie wyglada i super smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  8. ja dodaje sezam ,puchota!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja rowniez dodaje sezam do bulki tartej. Ale nie za duzo, zeby smak nie byl mdly. Pyszne sa!

    OdpowiedzUsuń
  10. super blog!!! spróbuje zrobić w panierce z słonecznika i dyni hihih ciekawe co mąż powie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo smaczne kotlety schabowe ,piersi z kurczaka czy też z indyka są panierowane w wiorkach kokosowych polecam wypróbować.

    OdpowiedzUsuń