czwartek, 19 lipca 2012

Fasolka po bretońsku

  Już dawno chodziła za mną fasolka po bretońsku... większość składników miałam w domu, więc postanowiłam w końcu ją zrobić ;)

Składniki:

  • 450 g fasoli Jaś Kupiec,
  • 200 g boczku,
  • 200 g kiełbasy,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 4 łyżeczki majeranku,
  • sól, pieprz.
 
Przygotowanie:
 
  Fasolę zalewamy letnią wodą i moczymy całą noc. Rano wylewamy wodę i wlewamy świeżą. Gotujemy fasolę ok. 30 minut. Zbieramy łyżką pianę. Następnie kroimy w kostkę cebulkę i podsmażamy, dodajemy pokrojony w kostkę boczek i kiełbaskę. Gdy już ładnie nam się przyrumieni, wrzucamy do fasoli i dodajemy koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec dodajemy majeranek. Gotujemy na małym ogniu około godziny.
 

3 komentarze: