piątek, 20 lipca 2012

Marynowane kurki

Składniki:
  • 1 kg kurek,
  • 4 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soli, 
  • 3 liść laurowy,
  • ziele angielskie, 
  • 1 cebula biała,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • 1 szklanka octu 10 %,
  • 3 szklanki wody.
Przygotowanie:

  Kurki blanszujemy, czyli gotujemy je ok. 10 minut wraz z pokrojoną w półksiężyce cebulką. Następnie przepłukujemy je zimną woda. W osobnym garnku przygotowujemy zalewę z: wody, octu, cukru, soli oraz ziela angielskiego i pieprzu w ziarnistego. Zalewę gotujemy ok 15-20 minut. Następnie kurki wkładam do słoików i zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy słoiki. Słoiki ustawiamy do góry dnem. Można także włożyć je do garnka z wodą i gotować ok. 10 minut.

12 komentarzy:

  1. super! nie ma jak swoje grzybki w sloikach:) zazdroszcze.....

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wszytskie grzyby :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam domowe marynowane grzyby! a kurki to już w ogóle! zapraszam do wzięcia udziału w akcji na Durszlaku poświęconej kurkom :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja z grzybków w occie kocham właśnie kurki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to tak jak ja ;) a później oczywiście podgrzybki :)

      Usuń
  5. ale to musi potem zimą smakować

    OdpowiedzUsuń
  6. O widzisz, wiedziałam, że o czymś zapomniałam! Miałam zamarynować kurki! Oj ja lebiega, no...
    Wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jak ja dawno nie jadłam kurek :(
    a te tak smakowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lobię kurki i chętnie skorzystam z twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń