wtorek, 3 lipca 2012

Małe szarlotki

Bo kto powiedział, że szarlotka musi być zrobiona na dużej blaszce... u mnie są dzisiaj mini szarlotki ;)

Składniki:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 4 żółtka,
  • 150 g margaryny,
  • 4 jabłka,
  • po posypania jabłek: cukier biały lub cukier waniliowy,
  • do posypania szarlotek: cukier puder.


Przygotowanie: 
 
  Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, żółtka oraz posiekaną margarynę. Zagniatamy ciasto. 
  Gdy ciasto już jest zagniecione, wkładamy je do foliowego woreczka i umieszczamy w zamrażarce na 15 minut. W tym czasie smarujemy foremki do talaterek tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Odrywamy ok. 1/3 ciasta do dekoracji. Pozostałym ciastem obklejamy foremki. Następnie ścieramy jabłka na tarce i umieszczamy w foremkach, posypujemy je cukrem białym albo waniliowym (można także posypać cynamonem). Z pozostałego ciasta formujemy małe wałeczki i robimy z nich dekorację. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem.
 

11 komentarzy:

  1. No i znowu się sprawdziło, że małe jest piękne :) a nie mam wątpliwości, że i pyszne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hehe... faktycznie coś w tym jest :)

      Usuń
  2. Takie małe szarlotki są piękne!
    Dla mnie bardziej indywidualne niż duży placek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zawsze jakaś odskocznia od dużego placka :)

      Usuń
  3. Lubię takie małe szarlotki. Są na jeden ząbek i nic się nie niszczy przy krojeniu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. małe pyszności cieszą oko :) wspaniale się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze i pięknie ukwiecone :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł na takie małe szarlotki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszności, wczoraj robiłam ciasto francuskie z jabłkami prażonymi(w lidlu są pyszne) i połowa jabłek została, dziś zrobię według Twojego przepisu, pycha:)

    OdpowiedzUsuń