poniedziałek, 2 lipca 2012

Konfitura wiśniowa

Jest to przepis na najprostszą, najszybszą i najlepszą konfiturę wiśniową...

SKŁADNIKI:

  • 1 kg wiśni,
  • 1 opakowanie cukru żelującego 2:1 Dr. Oetkera,
  • 0,5 kg cukru.
Przygotowanie: 
 
   Wiśnie dokładnie myjemy i drylujemy, sprawdzając czy drylownica nas nie oszukuje (moja trochę oszukiwała i co którąś wisienkę miałam pestkę:)). Następnie wiśnie zasypujemy cukrem żelującym i gotujemy ok. 3 minut. Dodajemy cukier i gotujemy jeszcze ok. 2 minutki, cały czas mieszając. Gorące wiśnie przelewamy do słoików i zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry dnem.

2 komentarze:

  1. o! szukałam wczoraj przepisu na wiśniową konfiturę ;p tyle wiśni mam w ogrodzie, już nie ma co z nimi robić ;)

    OdpowiedzUsuń