czwartek, 5 lipca 2012

Surówka z kapusty sałatkowej

   Ostatnio w markecie kupiłam sałatę lodową... a właściwie myślałam, że to jest sałata lodowa ;) Nie wiem w sumie jak mogłam pomylić, no ale stało się:) Po czym spojrzałam na paragon i moja sałata lodowa okazała się kapustą sałatkową:) Trzeba było zrobić surówkę na obiad z owej kapusty;) 


Składniki:

  • 1 główka kapusty sałatkowej,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli,
  • 1/5 płaskiej łyżeczki kwasku cytrynowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek.
PRZYGOTOWANIE:

   Kapustę poszatkowałam, dodałam oliwę z oliwek i przyprawiłam solą oraz kwaskiem cytrynowym. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut. Następnie dodałam posiekany koperek i natkę pietruszki.Wymieszałam. Surówka najlepsza jest na drugi dzień,jak kapusta trochę zmięknie.
 

4 komentarze:

  1. musi być pyszna:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. na takie upalne dni idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna, łatwa i zdrowa a dzięki pomyłce dostałaś już pokrojoną kapustę, co jest dużym plusem ;-)

    OdpowiedzUsuń