środa, 18 lipca 2012

Tort jagodowy z borówkami

   W weekend pojechaliśmy do lasu z zamiarem nazbierania kurek... Jednak zamiast kurek przywieźliśmy do domu koszyk wypełniony pięknymi jagodami i borówkami :)
   A było to tak...patrzymy, że stoi pod lasem jakiś samochód, więc zatrzymaliśmy się w pobliżu. Zawsze jest ta nadzieja- jest samochód, to znaczy, że są grzyby :)  a tam dwie panie, które zbierają jagody... jagód było pełno, poszliśmy trochę dalej i zamiast grzybków przywieźliśmy koszyczek jagód i borówek ;)

Składniki:

biszkopt:
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
krem:
  • 400 ml kremówki,
  • 3 łyżki cukru,
  • 300 jagód,
  • 100 g czerwonych borówek,
nasączenie:
  • 1 szklanka naparu z zielonej miętowej herbaty Dilmah.
Przygotowanie:
 
   Jajka wraz z cukrem ubijamy w misce, którą trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dzięki temu biszkopt będzie pulchniejszy). Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki (ziemniaczaną i pszenną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę (22 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. 

  Robiąc biszkopt zwróćcie uwagę na mąkę ziemniaczaną, czy czasem nie jest przeterminowana - mi raz ten biszkopt nie wyszedł, tzn. wyszedł, ale strasznie gumowaty i wydaje mi się, że to wina mąki ziemniaczanej. 

  Zimną kremówkę ubijamy z 3 łyżkami cukru na sztywną pianę. Biszkopt przekrawamy na pół i nasączamy herbatą. Następnie przekładamy bitą śmietaną i owocami. Górę i boki także dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Chłodzimy w lodówce przez co najmniej 3-4 godziny.
 

6 komentarzy:

  1. Torcik przepysznie wygląda, cudne jagodowe smaki ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super! tym bardziej ze jagod teraz mase....ehhhhh

    OdpowiedzUsuń