wtorek, 17 lipca 2012

Babka adwokatowa

  Babka z adwokatem- adwokat nadaje babce fajny posmak adwokatu oraz żółciutki kolor.
 Nam wszystkim bardzo smakowała :)

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki likieru jajecznego (adwokata),
  • 3/4 szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 4 jajka.
szklanka=250ml 














Przygotowanie:
 
   Do miski wsypujmy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia - mieszamy. Następnie wlewamy olej i miksujemy na wolnych obrotach. Kolejno dolewamy  likier jajeczny i wbijamy jajka. Miksujemy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przelewamy do foremki silikonowej na babkę (o średnicy 24cm). Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 40 minut.




14 komentarzy:

  1. fajna babeczka, bardzo ładny ma kolorek

    OdpowiedzUsuń
  2. o widzę, że współpracujemy z tą samą firmą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja do foremek silikonowych jakos się nie umiem przekonać, ale za to taką babą skusisz mnie bardzo szybko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna! :)

    p.s. Zapraszam na konkurs, który trwa do 20 lipca! http://mowia-weki.blogspot.com/2012/07/trzynastego-wszystko-zdarzyc-sie-moze.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś będę musiała skusić się na tą babeczkę, tylko najpierw muszę wejść w posiadanie adwokata :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepszy adwokat jest taki domowy;) przepis na adwokat również znajdziesz na moim blogu :)

      Usuń
  6. A ja właśnie mam adwokat, i nie mogłam znaleźć dla niego zastosowania. Nie mogłam, bo teraz to już wiem co z nim uczynić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być pyszna. Poluję na taką foremkę, więc może sobie sprawię :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a czy ona ma być taką mokrą babką?

    OdpowiedzUsuń
  9. Piekłem super smaczne. Pyszności

    OdpowiedzUsuń