środa, 8 sierpnia 2012

Mini gołąbki w liściach winogrona

  Zainspirowana dobrymi radami z książki "Dobra kuchnia od A do Z"  postanowiłam zrobić mini gołąbki w liściach winogron. W tej książce znalazłam właśnie pomysł na wykorzystanie liści winogron, które zerwałam u siebie w ogródku. W większych marketach dostaniecie również takie liście kiszone w słoikach- również nadają się do zawijania :) Wystarczy je jednak przepłukać.

Składniki:

  • 30 dużych liści winogron,
  • 200 g mięsa mielonego,
  • 1 woreczek ryżu jaśminowego,
  • 2 jajka,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • 200 g kurek,
  • 200 ml śmietany 12%,
  • posiekany koperek,
  • pieprz kolorowy świeżo mielony,
  • sól morska świeżo mielona.
Przygotowanie: 
 
   Liście winogron dokładnie myjemy. Gotujemy ok. 2-3 minut. Następnie przygotowujemy farsz z lekko podgotowanego ryżu, mięsa mielonego, jajek. Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą. Na środek matowej części liścia nakładamy łyżeczką farsz. Prawą i lewą stronę liścia zawijamy do środka i zwijamy tworząc rulonik. Na dnie garnka układamy podgotowane liście, by nasze mini gołąbki się nie przypaliły. Układamy gołąbki w garnku i zalewamy je bulionem. Gotujemy ok. 40 minut. W tym czasie podsmażamy kurki na masełku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na koniec zalewamy śmietaną. Gołąbki polewamy sosem śmietanowym z kurkami i posypujemy koperkiem.

10 komentarzy:

  1. ooo, ciekawy przepis, ciekawa jestem smaku, bo chyba nie jadłam liści winogron;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie smakują trochę jak szpinak :)

      Usuń
    2. w takim razie muszę je dostać i zrobić, bo jestem ciekawa;)

      Usuń
  2. Nawet bym nie pomyślała, że liście winogrona można jeść i jeszcze w formie gołąbków. :]

    OdpowiedzUsuń
  3. Pędzę po liście winogron więc. Mam ich sporo w ogródku, więc mam szanse na takie cudne minigołąbki:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Te listki na prawdę można jeść? Niesamowite!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawy pomysł, chyba sprawdzę ten przepis w najbliższy weekend - wygląda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze chciałam takie zrobić, ale jakoś odkładam przez trudności w zdobyciu liści winogron. Bardzo smakowite :)

    OdpowiedzUsuń