Składniki:
- 30 dużych liści winogron,
- 200 g mięsa mielonego,
- 1 woreczek ryżu jaśminowego,
- 2 jajka,
- 1 litr bulionu warzywnego,
- 200 g kurek,
- 200 ml śmietany 12%,
- posiekany koperek,
- pieprz kolorowy świeżo mielony,
- sól morska świeżo mielona.
Liście winogron dokładnie myjemy. Gotujemy ok. 2-3 minut. Następnie
przygotowujemy farsz z lekko podgotowanego ryżu, mięsa mielonego, jajek.
Wszystko mieszamy i przyprawiamy pieprzem i solą. Na środek matowej
części liścia nakładamy łyżeczką farsz. Prawą i lewą stronę liścia
zawijamy do środka i zwijamy tworząc rulonik. Na dnie garnka układamy
podgotowane liście, by nasze mini gołąbki się nie przypaliły. Układamy
gołąbki w garnku i zalewamy je bulionem. Gotujemy ok. 40 minut. W tym
czasie podsmażamy kurki na masełku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Na
koniec zalewamy śmietaną. Gołąbki polewamy sosem śmietanowym z kurkami
i posypujemy koperkiem.
ooo, ciekawy przepis, ciekawa jestem smaku, bo chyba nie jadłam liści winogron;)
OdpowiedzUsuńdla mnie smakują trochę jak szpinak :)
Usuńw takim razie muszę je dostać i zrobić, bo jestem ciekawa;)
UsuńNawet bym nie pomyślała, że liście winogrona można jeść i jeszcze w formie gołąbków. :]
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPędzę po liście winogron więc. Mam ich sporo w ogródku, więc mam szanse na takie cudne minigołąbki:-)
OdpowiedzUsuńTe listki na prawdę można jeść? Niesamowite!!!
OdpowiedzUsuńnaprawdę :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł, chyba sprawdzę ten przepis w najbliższy weekend - wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam takie zrobić, ale jakoś odkładam przez trudności w zdobyciu liści winogron. Bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuń