Składniki:
- 200 g kurek,
- 1 jajko,
- 100 ml mleka,
- 70-80 g mąki,
- szczypta soli morskiej Specialite Kamis,
- szczypta sody,
- 2 łyżki masła.
Kurki dokładnie myjemy. Solimy i podsmażamy ok. 3 minutek na masełku.
Następnie przygotowujemy ciasto naleśnikowe: mieszamy ze sobą jajko,
mąkę, mleko, szczyptę soli oraz sody. Jeśli ciasto jest za rzadkie-
dodajemy więcej mąki, a jeśli za gęste- to więcej mleka. Maczamy kurki w
cieście i smażymy na patelni. Podajemy na ciepło.
mmm geniealne
OdpowiedzUsuńA to dopiero nowinka! U mnie był w ubiegłym tygodniu zupełnie niebanalny makaron z kurkami, który polecam Ci serdecznie skoro taką masz wenę kurkową! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńoj tak... wena kurkowa mnie nie opuszcza :D
UsuńOstatnio tutaj kurkowe królestwo :) bardzo lubię warzywa w cieście naleśnikowym, więc pewnie grzybki też by mi smakowały :)
OdpowiedzUsuń:D a niedługo będzie oscypkowo :)
UsuńMakaron z kurkami, oczywiście! Sos kurkowy, może jakaś zapiekanka? Twój pomysł jest bardzo smakowity :).
OdpowiedzUsuńA to mi narobiłaś apetytu, wyglądają tak pysznie, że porywam cały talerz ! Przepis świetny :)
OdpowiedzUsuńpycha:)
OdpowiedzUsuń