Zawszę dostaję ochrzan, po co zrywam takie malutkie kureczki... ale mam to wytłumaczenie: "bo na zdjęciach ładnie wyglądają :)"
Składniki:
ciasto:
- 5 większych ziemniaków,
- 1/2 łyżeczka soli,
- ok. 10 łyżek mąki pszennej,
- 1 jajko.
- 200 g kurek,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- szczypta soli morskiej,
- szczypta pieprzu kolorowego,
- szczypta chilli.
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie
rozpuszczamy na patelni masło i podsmażamy posiekane na kawałki kurek.
Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i podsmażamy tak długo, aż
odparuje cała woda z kurek. Na koniec przyprawiamy pieprzem, solą i
chilli. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę,
jajko oraz sól i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lekkie to dodajemy
jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą część formujemy
na kształt małego placka - dość grubego. Nakładamy na środek łyżeczkę
farszu i lepimy kulkę. Pyzy wrzucamy do osolonej, gotującej się wody.
Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze minutkę. Po wyciągnięciu
wkładamy na 3 sekundy do zimnej wody. Podajemy posypane natką pietruszki
i podsmażonymi kurkami.
Bardzo fajne danie, tak za mną chodzą kurki ostatnio, że ho ho :)
OdpowiedzUsuńtakie pyzy są pyszne :)
UsuńDanie świetne :) i zapraszam do wzięcia udziału w akcji na durszlaku poświęconej kurkom.
OdpowiedzUsuńNie wiem czy kurki w ogóle nadają się do mrożenia, one mogą stracić swój smak po zamrożeniu i zgorzknieć...
z tego co wiem, to u mnie w rodzinie właśnie mrożą kurki bez blanszowania... też tak zrobiłam... dam znać jak je rozmrożę :)
UsuńUwielbiam ziemniaczane kluchy, ale przyznaję bez bicia, że z kurkami ich jeszcze nie robiłam. Muszę to jednak zmienić, bo smaka mi narobiłaś :) A przed mrożeniem kurki zawsze blanszuję, ale dosłownie 90 sekund.
OdpowiedzUsuńkoniecznie :DDDDD
UsuńPrzed mrożeniem kurki blanszuję, aby pozbyć się goryczki. U mnie dzisiaj też kurki, jako dodatek do kurczaka grillowanego http://straga.pl/drugie-danie/kurczak-grillowany-w-ziolach-dalmatynskich/
OdpowiedzUsuńo mamo ale musi być pyszneeee pycha!
OdpowiedzUsuńdokładnie :D
Usuńpyzy uwielbiam, ale o wersji z kurkami pierwsze słyszę:)
OdpowiedzUsuńMniam!
OdpowiedzUsuńale mi narobilas smaka
OdpowiedzUsuń