wtorek, 7 sierpnia 2012

Pyzy z kurkami

  W lodówce mam trochę kurek, tak więc zrobiłam pyszne pyzy z kurkami :) Resztę kurek muszę zamrozić... a powiedzcie mi, kurki przed mrożeniem gotujecie?

  Zawszę dostaję ochrzan, po co zrywam takie malutkie kureczki... ale mam to wytłumaczenie: "bo na zdjęciach ładnie wyglądają :)" 

Składniki:
ciasto:
  • 5 większych ziemniaków,
  • 1/2 łyżeczka soli,
  • ok. 10 łyżek mąki pszennej,
  • 1 jajko.
farsz:
  • 200 g kurek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypta soli morskiej,
  • szczypta pieprzu kolorowego,
  • szczypta chilli.
Przygotowanie:
 
    Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. W tym czasie rozpuszczamy na patelni masło i podsmażamy posiekane na kawałki kurek. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę i podsmażamy tak długo, aż odparuje cała woda z kurek. Na koniec przyprawiamy pieprzem, solą i chilli. Ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, jajko oraz sól i zagniatamy ciasto. Jeśli jest zbyt lekkie to dodajemy jeszcze trochę mąki. Ciasto dzielimy na 10 części. Każdą część formujemy na kształt małego placka - dość grubego. Nakładamy na środek łyżeczkę farszu i lepimy kulkę. Pyzy wrzucamy do osolonej, gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze minutkę. Po wyciągnięciu wkładamy na 3 sekundy do zimnej wody. Podajemy posypane natką pietruszki i podsmażonymi kurkami.

12 komentarzy:

  1. Bardzo fajne danie, tak za mną chodzą kurki ostatnio, że ho ho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie świetne :) i zapraszam do wzięcia udziału w akcji na durszlaku poświęconej kurkom.
    Nie wiem czy kurki w ogóle nadają się do mrożenia, one mogą stracić swój smak po zamrożeniu i zgorzknieć...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z tego co wiem, to u mnie w rodzinie właśnie mrożą kurki bez blanszowania... też tak zrobiłam... dam znać jak je rozmrożę :)

      Usuń
  3. Uwielbiam ziemniaczane kluchy, ale przyznaję bez bicia, że z kurkami ich jeszcze nie robiłam. Muszę to jednak zmienić, bo smaka mi narobiłaś :) A przed mrożeniem kurki zawsze blanszuję, ale dosłownie 90 sekund.

    OdpowiedzUsuń
  4. Przed mrożeniem kurki blanszuję, aby pozbyć się goryczki. U mnie dzisiaj też kurki, jako dodatek do kurczaka grillowanego http://straga.pl/drugie-danie/kurczak-grillowany-w-ziolach-dalmatynskich/

    OdpowiedzUsuń
  5. o mamo ale musi być pyszneeee pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. pyzy uwielbiam, ale o wersji z kurkami pierwsze słyszę:)

    OdpowiedzUsuń