wtorek, 21 sierpnia 2012

Sakiewki z kurkami

Pomysł na pyszny i efektowny obiad, składający się z sakiewek nafaszerowanych kurkami, ryżu w trzech kolorach oraz sałatki z rukolą. Przepis na sałatkę znajdziecie tutaj

Składniki:


  • 6 plastrów schabu,
  • 150 g kurek,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki bulionu,
  • ryż 3 kolory,
  • pieprz kolorowy,
  • sól morska prowansalska.
Przygotowanie:
 
   Schab rozbijamy na cienkie kotlety- tak by nie porozrywać mięsa. Przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy pokrojone kurki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy. Następnie nakładamy łyżeczką kurki na środek każdego kotleta i zawijamy wszystkie boki razem nitką- tak by powstała sakiewka. Sakiewki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Pieczemy ok. 40 minut w 200 stopniach. Podajemy z sałatką i z pozostałymi kurkami.

5 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam sakiewek. Muszę kiedyś spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie fajny pomysł na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie na tym talerzu to wszystko wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń