Składniki:
- 6 plastrów schabu,
- 150 g kurek,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 szklanki bulionu,
- ryż 3 kolory,
- pieprz kolorowy,
- sól morska prowansalska.
Schab rozbijamy na cienkie kotlety- tak by nie porozrywać mięsa.
Przyprawiamy z obu stron pieprzem i solą. Na rozpuszczonym maśle
podsmażamy pokrojone kurki. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy. Następnie nakładamy łyżeczką kurki na środek każdego kotleta i zawijamy wszystkie
boki razem nitką- tak by powstała sakiewka. Sakiewki wkładamy do
naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem. Pieczemy ok. 40 minut w 200
stopniach. Podajemy z sałatką i z pozostałymi kurkami.
Nigdy nie robiłam sakiewek. Muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie fajny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł!:)
OdpowiedzUsuńPysznie na tym talerzu to wszystko wygląda :-)
OdpowiedzUsuń