środa, 22 sierpnia 2012

Babeczki z kremem budyniowym i borówkami

Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
4 żółtka,
150 g margaryny,

Krem: 
250 g borówek, 
1/2 budyniu waniliowego Dr. Oetker, 
200 ml mleka, 
2 łyżeczki cukru pudru, 
2 żółtka, 
100 g masła, 
3 łyżeczki galaretki wiśniowej Dr. Oetker.

Przygotowanie:

  ciasto: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w foliowy woreczek i wkładamy  na 30 min do lodówki lub na 15-20 do zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach.

  krem: W 100 ml zimnego mleka rozprowadzamy budyń. Druga połowę mleka podgrzewamy i dolewamy mleko z budyniem. Gdy zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia, cały czas mieszając. Żółtka ubijamy z cukrem i posiekanym masłem. Dodajemy budyń i miksujemy. Wkładamy po 2 łyżeczki kremu budyniowego do babeczek. Dekorujemy borówkami i polewamy tężejącą galaretką wiśniową. Chłodzimy w lodówce. 

12 komentarzy: