Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki,
0,5 szklanki cukru,
4 żółtka,
150 g margaryny,
Krem:
250 g borówek,
1/2 budyniu waniliowego Dr. Oetker,
200 ml mleka,
2 łyżeczki cukru pudru,
2 żółtka,
100 g masła,
3 łyżeczki galaretki wiśniowej Dr. Oetker.
Przygotowanie:
ciasto: Z margaryny, mąki, cukru i żółtek zagniatamy ciasto. Ciasto wkładamy w
foliowy woreczek i wkładamy na 30 min do lodówki lub na 15-20 do
zamrażarki. Następnie foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub
bułką tartą. Wyklejamy ciastem i pieczemy 15 min w 180 stopniach.
krem: W 100 ml zimnego mleka
rozprowadzamy budyń. Druga połowę mleka podgrzewamy i dolewamy mleko z
budyniem. Gdy zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia, cały czas mieszając.
Żółtka ubijamy z cukrem i posiekanym masłem. Dodajemy budyń i miksujemy.
Wkładamy po 2 łyżeczki kremu budyniowego do babeczek. Dekorujemy
borówkami i polewamy tężejącą galaretką wiśniową. Chłodzimy w lodówce.
Uwielbiam wszelkie kremy budyniowe. W talaretkach? Cudo :)
OdpowiedzUsuńPysznie, prosze o dwie;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńjakie śliczne
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają te babeczki :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
Usuńsuper wyglądają :)
OdpowiedzUsuńprzepyszne muszą być!
OdpowiedzUsuńPyszne maleństwa! Zostało coś dla mnie?:)
OdpowiedzUsuńniestety... ale zawsze mogę jeszcze trochę zrobić :)
UsuńAgus take pysznosci robisz ze dostaje slinotoku na sam widok ;)
OdpowiedzUsuń