Składniki:
- 1,5 szklanki startej marchewki,
- 1,5 szklanki mąki,
- 3/4 szklanki cukru,
- oleju więcej niż 0,5 szklanki, ale mniej niż 3/4 szklanki :)
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 3 jajka,
- szczypta soli morskiej,
- łyżeczka sody.
Pamiętajcie by nie dawać więcej marchewki, bo wtedy cisto będzie za
ciężki i wyjdzie Wam zakalec. Mierząc ilość marchewki, nie upychajmy jej
w szklance, ma to być 1,5 szklanki nie ugniecionej marchewki :) W
jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól oraz
cynamon. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i powoli wlewamy oleju,
cały czas mieszając. Przesypujemy powoli suche składniki do mokrych i
mieszamy. Na końcu dodajemy marchewkę. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do papilotek
3/4 objętości. Dobrze jest umieścić papilotki w blaszce na muffinki.
Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.
Mmmm...idealne z filiżanką herbaty:)
OdpowiedzUsuńfajne i proste....moze w koncu trzeba zaczac piec....
OdpowiedzUsuńnajwyższy czas :D
Usuń