czwartek, 11 października 2012

Marchewkowe muffinki

   Lubicie marchewkę? A marchewkowe wypieki? Te muffinki robiłam kilka razy... raz chciałam przedobrzyć i dodałam więcej marchewki (myślałam wtedy, że będą bardziej marchewkowe :)) i wyszedł zakalec... dlatego podaję Wam idealne proporcję składników tak by wyszły idealne muffinki :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki,
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • oleju więcej niż 0,5 szklanki, ale mniej niż 3/4 szklanki :)
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli morskiej,
  • łyżeczka sody.
Przygotowanie:
 
   Pamiętajcie by nie dawać więcej marchewki, bo wtedy cisto będzie za ciężki i wyjdzie Wam zakalec. Mierząc ilość marchewki, nie upychajmy jej w szklance, ma to być 1,5 szklanki nie ugniecionej marchewki :) W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, sodę, sól oraz cynamon. W drugiej misce roztrzepujemy jajka i powoli wlewamy oleju, cały czas mieszając. Przesypujemy powoli suche składniki do mokrych i mieszamy. Na końcu dodajemy marchewkę. Mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do papilotek 3/4 objętości. Dobrze jest umieścić papilotki w blaszce na muffinki. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

3 komentarze: