poniedziałek, 15 października 2012

Sałatka z burakami i płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 2 garście rukoli,
  • 4 plasterki ugotowanego buraka,
  • 1 plasterek sera pleśniowego,
  • do pospania: płatki migdałów i suszona żurawina.
sos:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczki musztardy musztardy z wędzoną papryką,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • kilka kropli soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka wody,
  • 1/3 łyżeczki wyciśniętego czosnku,
  • pieprz czarny, sól morska.
Przygotowanie:
 
   Na talerzu układamy liście rukoli. Ugotowanego buraka obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plasterki. ser pleśniowy rozrywamy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Następnie sałatkę polewamy sosem vinegret. Sos przygotowujemy z wymienionych składników i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Na koniec posypujemy sałatkę płatkami migdałowymi oraz suszoną żurawiną.

1 komentarz: