czwartek, 1 listopada 2012

Cukinia, bakłażan, dynia

W książce "Cukinia, bakłażan, dynia" znajdziemy przepisy podzielone na kategorie:


1. Przystawki i mała dania, np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie,
2. Sałatki i zupy,np. sałatka z dyni i kuskusu,
3. Potrawy wegetariańskie, np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii,
4. Mięso, ryby i dodatki,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów,
5. Wypieki pikantne i słodkie, np. ciasto z bakłażanem lub tartaletki z cukinią.


Osobiście za dynią nie przepadam, ale za to cukinię uwielbiam :)

   Ponadto w książce znajdziemy mały wstęp o tych warzywach, z które dowiemy się jakie witaminy zawierają dane warzywa, wskazówki dotyczące ich smażenia, z czym je podawać, jak uprawiać, jak przechowywać itp...

   Książka zawiera ok. 90 przepisów na wykorzystanie tych warzyw. Każdy przepis podzielony jest na dokładne etapy przygotowania i zawiera apetyczne zdjęcia :)

    Myślę, że taką książkę warto jest mieć :) Tym bardziej, że do tej pory cukinia u mnie gościła jedynie w daniach z patelni lub w szaszłykach z grilla :)

Książkę "Cukinia, bakłażan, dynia"  wydawnictwa Świat książki kupicie tutaj.







3 komentarze:

  1. Bardzo interesująca książka, ja osobiście uwielbiam cukinię pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja uwielbiam wszystko! i cukinie i dynie bakłażana:D to cos dla mnie:D

    OdpowiedzUsuń
  3. wszystko to wygląda cudownie, aż nabrałam apetytu;)

    OdpowiedzUsuń