1. Przystawki i mała dania, np. carpaccio z dyni lub cukinia marynowana w occie,
2. Sałatki i zupy,np. sałatka z dyni i kuskusu,
3. Potrawy wegetariańskie, np. pierożki fagottini z bakłażanem, mozzarellą i pianką z bazylii,
4. Mięso, ryby i dodatki,np. musaka lub zapiekane roladki z bakłażanów,
5. Wypieki pikantne i słodkie, np. ciasto z bakłażanem lub tartaletki z cukinią.
Osobiście za dynią nie przepadam, ale za to cukinię uwielbiam :)
Ponadto w książce znajdziemy mały wstęp o tych warzywach, z które dowiemy się jakie witaminy zawierają dane warzywa, wskazówki dotyczące ich smażenia, z czym je podawać, jak uprawiać, jak przechowywać itp...
Książka zawiera ok. 90 przepisów na wykorzystanie tych warzyw. Każdy przepis podzielony jest na dokładne etapy przygotowania i zawiera apetyczne zdjęcia :)
Myślę, że taką książkę warto jest mieć :) Tym bardziej, że do tej pory cukinia u mnie gościła jedynie w daniach z patelni lub w szaszłykach z grilla :)
Książkę "Cukinia, bakłażan, dynia" wydawnictwa Świat książki kupicie tutaj.
Bardzo interesująca książka, ja osobiście uwielbiam cukinię pod każdą postacią :)
OdpowiedzUsuńa ja uwielbiam wszystko! i cukinie i dynie bakłażana:D to cos dla mnie:D
OdpowiedzUsuńwszystko to wygląda cudownie, aż nabrałam apetytu;)
OdpowiedzUsuń