niedziela, 16 grudnia 2012

Ciastka ze skórką pomarańczową

 Przepis na te ciasteczka pochodzi ze strony mojeciasto.pl z Akademii Pieczenia.

Składniki:

  • 125 g masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 80 g czekoladowej posypki.
Przygotowanie:
 
   W jednej misce mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Jajko ucieramy z masłem i dodajemy powoli sypkie składniki. Ucieramy mikserem. Na koniec dodajemy posypkę czekoladową i kandyzowaną skórkę pomarańczową, zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta 2 wałki. Owijamy je w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na godzinę. Po tym czasie kroimy ciasteczka o grubości 0,5 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.

2 komentarze:

  1. Wyglądaja bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. piękne! wyobrażam sobie jak musiały pachnieć;)mmm

    OdpowiedzUsuń