środa, 5 grudnia 2012

Faszerowane muszle

Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu muszle,
  • 500 g mięsa mielonego z szynki,
  • 1/2 cukinii,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 6 łyżek ketchupu,
  • 1 cebula,
  • 20 g startego sera mozzarella,
  • posiekana natka pietruszki,
  • szczypta chilli,
  • szczypta papryki słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:
 
   Zaczynamy od ugotowania makaronu  w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulkę. Następnie podsmażamy mięso mielone, przyprawiamy je pieprzem i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa- cukinię i paprykę. Dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy i przyprawiamy. Całość podgrzewamy jeszcze ok 5 minut. Do ostudzonych muszli wkładamy farsz i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem mozzarella i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Naczynie z muszlami wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.

21 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. to na co jeszcze czekasz? :))))

      Usuń
    2. Ja tez i wlasnie jutro sobota zrobie to dla mojego brata i jego corki.Dziekuje za przepis.Pozdrawiam

      Usuń
  2. To jest obiad o którym myślę od kilku m-cy i zawsze (!!) zapominam kupić taki makaron! Zrobiłaś mi tak dużą ochotę, że w telefonie dałam już przypomnienie!

    OdpowiedzUsuń
  3. są pyszne, prosto się robi i bardzo efektowne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. chodzą za mną od bardzo dawna:)
    achh jakie musza być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetnie się prezentują... jeszcze takich nigdy nie robiłam i nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają, nie sa aż tak pracochłonne jak by się wydawało :)

    OdpowiedzUsuń
  8. byłyby apetyczne, gdyby jednak nie ta posikana pietruszka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy to te wielgachne muszle czy taki mały makaron?

    OdpowiedzUsuń
  10. Kurde laska to jest rewelacyjne, zrobiłam ze zwykłym makaronem bo nie miałam muszli i jest przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja takie muszle nadziewane szpinakiem mięsem mielony pychotka te zrobię następnym razem na pewno zrobua furore u moich kolezanek:)!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Po prostu pyszne można na spód dać sos pomidorowy

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy można na zimno je jeść?

    OdpowiedzUsuń
  14. Sprawdziłam . Są pyszne :) palce lizać :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dziekuje,zawsze chcialam to zrobic,wiec teraz w sobote zrobie to dla mojego brata i jego corki,beda miec niespodzianke.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Makaron wygląda pysznie, napewno smakuje cudownie. Najlepsze makarony i przepisy na nie są oczywiście z włoch.

    OdpowiedzUsuń