- 1 opakowanie makaronu muszle,
- 500 g mięsa mielonego z szynki,
- 1/2 cukinii,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 6 łyżek ketchupu,
- 1 cebula,
- 20 g startego sera mozzarella,
- posiekana natka pietruszki,
- szczypta chilli,
- szczypta papryki słodkiej,
- 1/2 łyżeczki bazylii i tymianku,
- sól, pieprz.
Zaczynamy od ugotowania makaronu w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i
przepłukujemy zimną wodą. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w
kosteczkę cebulkę. Następnie podsmażamy mięso mielone, przyprawiamy je pieprzem i
solą. Dodajemy pokrojone w kostkę pozostałe warzywa- cukinię i paprykę.
Dodajemy ketchup lub koncentrat pomidorowy i przyprawiamy. Całość
podgrzewamy jeszcze ok 5 minut. Do ostudzonych muszli wkładamy farsz i
układamy je w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem mozzarella
i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Naczynie z muszlami wkładamy
do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15 minut.
Zawsze chciałam takie zrobić!
OdpowiedzUsuńto na co jeszcze czekasz? :))))
UsuńJa tez i wlasnie jutro sobota zrobie to dla mojego brata i jego corki.Dziekuje za przepis.Pozdrawiam
UsuńTo jest obiad o którym myślę od kilku m-cy i zawsze (!!) zapominam kupić taki makaron! Zrobiłaś mi tak dużą ochotę, że w telefonie dałam już przypomnienie!
OdpowiedzUsuńpolecam, bo są pyszne :)
Usuńsą pyszne, prosto się robi i bardzo efektowne:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńchodzą za mną od bardzo dawna:)
OdpowiedzUsuńachh jakie musza być pyszne:)
świetnie się prezentują... jeszcze takich nigdy nie robiłam i nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, nie sa aż tak pracochłonne jak by się wydawało :)
OdpowiedzUsuńbyłyby apetyczne, gdyby jednak nie ta posikana pietruszka:)
OdpowiedzUsuńCzy to te wielgachne muszle czy taki mały makaron?
OdpowiedzUsuńtakie ok. 4 cm długości
UsuńKurde laska to jest rewelacyjne, zrobiłam ze zwykłym makaronem bo nie miałam muszli i jest przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńJa takie muszle nadziewane szpinakiem mięsem mielony pychotka te zrobię następnym razem na pewno zrobua furore u moich kolezanek:)!!!!!!!
OdpowiedzUsuńPo prostu pyszne można na spód dać sos pomidorowy
OdpowiedzUsuńCzy można na zimno je jeść?
OdpowiedzUsuńTak, można ☺
UsuńSprawdziłam . Są pyszne :) palce lizać :)
OdpowiedzUsuńDziekuje,zawsze chcialam to zrobic,wiec teraz w sobote zrobie to dla mojego brata i jego corki,beda miec niespodzianke.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMakaron wygląda pysznie, napewno smakuje cudownie. Najlepsze makarony i przepisy na nie są oczywiście z włoch.
OdpowiedzUsuń