niedziela, 23 grudnia 2012

Kapusta z grzybami

Składniki:

  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • 200 g suszonych podgrzybków,
  • 1 cebula,
  • 4 liście laurowe,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 4 ziarenka pieprzu,

Przygotowanie:
 
    Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody.

2 komentarze: