SKŁADNIKI:
ciasto:
- 1 kg mąki,
- 500 ml gorącej wody,
- 1 jajko,
- 6 łyżek oleju,
- 1 łyżeczka soli.
- 1 kg kiszonej kapusty,
- 200 g suszonych podgrzybków,
- 1 cebula,
- 4 liście laurowe,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 4 ziarenka pieprzu,
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę rozsypujemy na stolnicy, na środek wbijamy jajko, dodajemy
olej i sól. Ciasto siekamy nożem, następnie na środek mąki wlewamy
wrzątek i ponownie siekamy. Po przestygnięciu ciasto zagniatamy.
Odrywamy kawałek, wałkujemy i wycinamy kółka.
Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu odczekujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy pierogi z wody.
Farsz: Kapustę kiszoną przepłukujemy dwa razy, aby nie była zbyt kwaśna. Następnie zalewamy ją zimną wodą i gotujemy ok. godziny. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Grzyby moczymy, jeśli nie mamy czasu to zalewamy je wodą i gotujemy ok. 30 minut. Wodę z grzybów przelewamy do kapusty. Grzyby siekamy drobno i wraz z pokrojoną cebulką podsmażamy na patelni. Podsmażone grzyby przekładamy do kapusty, mieszamy i gotujmy, aż do odparowania większej ilości wody. Na środek każdego kółeczka nakładamy łyżeczką farsz, zlepiamy pierogi. Wrzucamy je do osolonej, gotującej się wody. Po wypłynięciu odczekujemy jeszcze minutkę i wyjmujemy pierogi z wody.
Wesołych i spokojnych Świąt kochana.
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam te pierogi ;)
OdpowiedzUsuńWesołych!
Najpiękniejszych Świąt Bożego Narodzenia
OdpowiedzUsuńNiech spełniają się wszystkie Twe marzenia.
Życzę Ci także zdrowia, bo tego nie można kupić, szacunku i życzliwości od ludzi, bo na to trzeba zasłużyć i spełnienia marzeń, bo to one sprawiają, że życie jest piękne oraz czasu spędzonego w gronie ukochanych osób w tym magicznym czasie Bożego Narodzenia.
ooo kocham pierogi :)
OdpowiedzUsuńWesołych Świat :)
zapraszam na nowy wpis :)
super wyglądają.....ehhhh ja w tym roku nie lepiłam...jeszcze:)
OdpowiedzUsuńja kocham wszystkie pierożki!:D
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Kuchnia polska jest naprawdę ciekawa i zawsze warto próbować tego samego dania spod wielu rąk. Pierogów, krokietów i wielu innych - każdy ma swoją własną wersję!
OdpowiedzUsuń