poniedziałek, 28 stycznia 2013

Babka z kawałkami czekolady

Składniki:

  • 3 jajka,
  • 1/2 szklanka cukru,
  • 1 łyżka cukru wanilinowego,
  • 50 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 30 g płatków czekolady
polewa: 
  • 70 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki mleka.

Przygotowanie:
 
     Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, wbijamy jajka i dodajemy miękkie masło. Ucieramy mikserem. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i wlewamy mleko. Na koniec wsypujemy płatki czekoladowe i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przelewamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Ciasto pieczemy ok godziny w 180 stopniach. Polewa: Rozpuszczamy kawałki czekolady z mlekiem w rondelku, stale mieszając. Polewą polewamy wystudzoną babką.

10 komentarzy: