czwartek, 31 stycznia 2013

Faszerowane muszle kaszą

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu muszle 3 kolory,
  • 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec,
  • 300 g mięsa mielonego,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1/3 czerwonej papryki,
  • 1/3 żółtej papryki,
  • 1/3 zielonej papryki,
  • 30 g żółtego sera,
  • 1/3 szklanki bulionu,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • bazylia.
Przygotowanie:

 
    Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę z mięsem mielonym. W rondelku gotujemy kaszę jaglaną- na szklankę kaszy dodajemy 2 szklanki wody i lekko solimy, gotujemy, aż do odparowania całej wody. Do mięsa dodajemy startą na tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup, przyprawy i natkę pietruszki. Muszle faszerujemy farszem z kaszy, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.

4 komentarze: