- 1 opakowanie makaronu muszle 3 kolory,
- 1 szklanka kaszy jaglanej Kupiec,
- 300 g mięsa mielonego,
- 1 mała cukinia,
- 1 cebula,
- 1/3 czerwonej papryki,
- 1/3 żółtej papryki,
- 1/3 zielonej papryki,
- 30 g żółtego sera,
- 1/3 szklanki bulionu,
- 2 łyżki natki pietruszki,
- 2 łyżki ketchupu,
- sól,
- pieprz czarny,
- bazylia.
Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy
cebulkę pokrojoną w kostkę z mięsem mielonym. W rondelku gotujemy kaszę
jaglaną- na szklankę kaszy dodajemy 2 szklanki wody i lekko solimy,
gotujemy, aż do odparowania całej wody. Do mięsa dodajemy startą na
tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy
kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup, przyprawy i
natkę pietruszki. Muszle faszerujemy farszem z kaszy, posypujemy startym
żółtym serem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.
fajny pomysł bo kasza taka rozgrzewająca....choć coraz cieplej:)))
OdpowiedzUsuńpyszny pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuńooo fajny pomysł na farsz do muszli!!! zapisuję :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń