środa, 2 stycznia 2013

Zapiekanka z makaronem i szpinakiem

Jeśli lubicie szpinak to polecam Wam tą zapiekankę, jest banalnie prosta... a do tego przepyszna :)

Składniki:


  • 1 opakowanie makaronu kokardki,
  • 400 ml kremówki,
  • 250 g świeżych liści szpinaku.
  • 50 g sera camambert,
  • 2 pomidory,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz,
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem.
Przygotowanie: 
 
   Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na rozpuszczonym maśle podsmażamy umyte liście szpinaku. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidorki (bez skórki). Dusimy ok. 3 minutki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie zalewamy kremówką i dodajemy pokrojony ser camembert i ok. 30 g żółtego sera. Dodajemy makaron i mieszamy. Przelewamy do przezroczystych naczyń, posypujemy startym serem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.

4 komentarze:

  1. Z miłą chęcią zjadłabym taką;) U mnie dziś też zapiekanka:)Wszystkiego co najlepsze w 2013!

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda smacznie, a ja tu siędzę taka głodna :))
    myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja!
    Gotuj sezonowo!
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

    OdpowiedzUsuń
  3. Szpinak z serami i z makaronem nie może być zły:)

    OdpowiedzUsuń