poniedziałek, 4 lutego 2013

Lazania ze szpinakiem

Składniki:

  • 6 płatów makaronu do lazanii,
  • 500 g świeżego szpinaku,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól morska, pieprz czarny,
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 50 g żółtego sera.
Przygotowanie:
 
   Płaty makaronu do lazanii gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie na maśle podsmażamy liście szpinaku z rozgniecionym ząbkiem czosnku. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dwa płaty lazanii układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy śmietaną, układamy szpinak i posypujemy startym serem. Powtarzamy takie warstwy, aż do wyczerpania składników. Lazanię zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem.

7 komentarzy:

  1. Uła, uwielbiam szpinak:) Wygląda super

    OdpowiedzUsuń
  2. a robiłam ostatnio, uwielbiam;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Marzy mi się taki obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy nie robilam lazani, chyba czas to zmienic:> po tym poscie nabralam na nia apetytu:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo lubie lazanię w takim wydaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam lasagne ze szpinakiem ;-)

    OdpowiedzUsuń