- 6 płatów makaronu do lazanii,
- 500 g świeżego szpinaku,
- 5 łyżek kwaśnej śmietany,
- 1 ząbek czosnku,
- sól morska, pieprz czarny,
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- 50 g żółtego sera.
Płaty makaronu do lazanii gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie
na maśle podsmażamy liście szpinaku z rozgniecionym ząbkiem czosnku.
Przyprawiamy pieprzem i solą. Dwa płaty lazanii układamy w naczyniu
żaroodpornym, smarujemy śmietaną, układamy szpinak i posypujemy startym
serem. Powtarzamy takie warstwy, aż do wyczerpania składników. Lazanię zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach.Po wyjęciu z piekarnika posypujemy suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem.
Uła, uwielbiam szpinak:) Wygląda super
OdpowiedzUsuńa robiłam ostatnio, uwielbiam;D
OdpowiedzUsuńzdrowe pyszne danie:)
OdpowiedzUsuńMarzy mi się taki obiad:)
OdpowiedzUsuńnigdy nie robilam lazani, chyba czas to zmienic:> po tym poscie nabralam na nia apetytu:)
OdpowiedzUsuńbardzo lubie lazanię w takim wydaniu:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam lasagne ze szpinakiem ;-)
OdpowiedzUsuń