- 250 ml kremówki,
- 200 ml mleka,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 laska wanilii,
- 1 saszetka herbaty sweet cherry Teekanne,
- 1 łyżeczka żelatyny.
W rondelku podgrzewamy kremówkę z mlekiem. Laskę wanilii przecinamy
wzdłuż i wydłubujemy ziarenka. Dodajemy je do śmietanki z mlekiem.
Wkładamy także przeciętą laskę wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu.
Dodajemy cukier, cały czas mieszamy. Odstawiamy rondelek z ognia,
wyciągamy laskę wanilii i dodajemy 2 łyżeczki żelatyny, mieszamy, aż do
rozpuszczenia. Zaparzamy szklankę herbaty i dodajemy 1 łyżeczkę
żelatyny, mieszamy, aż do rozpuszczania. Przelewamy trochę herbaty, na
ok. 0,5 cm wysokości do silikonowych foremek. Odstawiamy w chłodne
miejsce do stężenia. Po stężeniu wlewamy chłodną masę śmietanową i
odstawiamy do ponownego stężenia. Przed wyciągnięciem zanurzamy w
gorącej wodzie, wtedy łatwiej wyjmiemy pannę cottę z foremki.
pyszny pomysł, wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńŚliczny deser :)
OdpowiedzUsuń