wtorek, 5 lutego 2013

Panna cotta z galaretką

Składniki:

  • 250 ml kremówki,
  • 200 ml mleka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 laska wanilii,
  • 1 saszetka herbaty sweet cherry Teekanne,
  • 1 łyżeczka żelatyny.
Przygotowanie:
 
    W rondelku podgrzewamy kremówkę z mlekiem. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydłubujemy ziarenka. Dodajemy je do śmietanki z mlekiem. Wkładamy także przeciętą laskę wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cukier, cały czas mieszamy. Odstawiamy rondelek z ognia, wyciągamy laskę wanilii i dodajemy 2 łyżeczki żelatyny, mieszamy, aż do rozpuszczenia. Zaparzamy szklankę herbaty i dodajemy 1 łyżeczkę żelatyny, mieszamy, aż do rozpuszczania. Przelewamy trochę herbaty, na ok. 0,5 cm wysokości do silikonowych foremek. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Po stężeniu wlewamy chłodną masę śmietanową i odstawiamy do ponownego stężenia. Przed wyciągnięciem zanurzamy w gorącej wodzie, wtedy łatwiej wyjmiemy pannę cottę z foremki.

2 komentarze: