piątek, 1 lutego 2013

Pesto z rukoli

Składniki:

  • 100 g rukoli,
  • 90 g sera grana padano,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • sól morska, 
  • pieprz czarny.
Przygotowanie:
 
   Liście rukoli myjemy pod zimną wodą. Następnie rozkładamy je na ściereczce, i osuszamy ręcznikiem papierowym. Rukolę wkładamy do stojącego blendera lub malaksera i miksujemy. Dodajemy drobno pokrojony ser grana padano, ząbek czosnku oraz obrane orzechy włoskie. Na końcu dodajmy sól i pieprz, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

2 komentarze:

  1. pesto z rukoli jeszcze nie próbowałam, ale jeżeli jest tak dobre jak ze szpinaku, to będę w siódmym niebie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. jest tak dobre jak z bazylii :) bo ze szpinaku nie miałam okazji jeszcze zrobić :) ale brzmi całkiem apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń