- 1 i 1/3szklanki mąki,
- 100 g białej czekolady,
- 2 garście suszonej żurawiny,
- 1/2 łyżeczki sody,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 100 g miękkiego masła,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 jajko.
Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy
na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki
połamanej czekolady wraz z żurawiną do ciasta. Na blaszce wyłożonej
papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
(lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut.
mniam!
OdpowiedzUsuńpiekłam ostatnio ciasteczka z żurawiną, ale z dodatkiem czekolady pewnie wyszłyby jeszcze lepsze;)
jestem zakochana w żurawinie, będę piekła ciasteczka! :)
OdpowiedzUsuń