wtorek, 9 kwietnia 2013

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

  • 1 i 1/3szklanki mąki,
  • 100 g białej czekolady,
  • 2 garście suszonej żurawiny,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  •  100 g miękkiego masła,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 jajko.
Przygotowanie:
 
   Miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy roztrzepane jajko i przesianą mąkę wraz z sodą. 
Mieszamy mikserem. Białą czekoladę łamiemy na kostki, a każdą kostkę dzielimy na 4 części. Dodajemy kawałki połamanej czekolady wraz z żurawiną do ciasta. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (lekko spłaszczamy dłonią). Ciasteczka układamy w odstępach ok. 3 cm. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni, pieczemy ok. 20 minut. 

2 komentarze:

  1. mniam!
    piekłam ostatnio ciasteczka z żurawiną, ale z dodatkiem czekolady pewnie wyszłyby jeszcze lepsze;)

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem zakochana w żurawinie, będę piekła ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń