- 2 piersi kurczaka,
- 400 g pieczarek,
- 400 g makaronu tasiemka,
- 3 łyżeczki przyprawy do drobiu,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 200 ml kremówki,
- sól,
- pieprz biały.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i
hartujemy zimną wodą. Kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy
przyprawą do drobiu oraz kryminałkiem i smażymy na oleju rzepakowym. Dodajemy wyciśnięty
ząbek czosnku. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki w plasterki i
dusimy na małym ogniu, aż do odparowania wody z pieczarek. Zalewamy
śmietanką 36 % i podgrzewamy, aż do zgęstnienia. Na samym końcu
dodajemy zioła prowansalskie, sól i biały pieprz. Mieszamy makaron z sosem.
pyszna klasyka:)
OdpowiedzUsuńAż się głodna zrobiłam ;)
OdpowiedzUsuń