czwartek, 30 maja 2013

Miodowe skrzydełka

Składniki:

  • 1 kg skrzydełek,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta kminu rzymskiego,
  • szczypta chilli,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
 
    Skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie przygotowujemy marynatę: mieszamy  płynny miód (z jego ilością nie ma co przesadzać, bo zacznie nam się przypalać), oliwę z oliwek, tymianek, zioła prowansalskie, słodką paprykę, kmin rzymski, chilli, sól i pieprz . Taką marynatą smarujemy skrzydełka i zakładamy końcówki skrzydełek na kostki. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Po czym grillujemy ok. 30 minut.

3 komentarze: