poniedziałek, 3 czerwca 2013

Pappardelle z brokułami

Składniki:

  • 1 opakowanie makarony pappardelle,
  • 1 brokuł,
  • 20 g żółtego sera,
  • 3 łyżki kukurydzy,
  • 5 zielonych oliwek bez pestek,
  • 400 ml kremówki 30%,
  • 1 podwójną pierś kurczaka,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • szczypta chilli,
  • sól,
  • biały pieprz.
Przygotowanie:
 
      Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu hartujemy go zimną wodą i odcedzamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kurczaka pokrojonego w kosteczkę i przyprawionego przyprawami. W garnku gotujemy brokuł ok. 15-20 minut. Następnie odkrawamy łodygę i kroimy go w różyczki. Do kurczaka dodajemy brokuł, kukurydzę, oliwki i żółty ser. Całość zalewamy śmietaną. Przyprawiamy solą i białym pieprzem. Podgrzewamy ok. 5 minut, aż do zgęstnienia kremówki i dodajemy makaron. Mieszamy.

3 komentarze:

  1. pięknie podane:) znakomite danie

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam serdecznie. Nominuję Cię do nagrody http://ewa-wkuchni.blogspot.com/2013/06/nominacja.html
    Zapraszam do zabawy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszotka, też używam czanieckiego:)

    OdpowiedzUsuń